top of page
Search
  • Writer's pictureSuzana Rudić

Tkanje sveta Sare Petrović

Vikend kuma umetnosti je Sara Petrović, mlada umetnica iz Podgorice (Crna Gora). Završila je Fakultet likovnih umetnosti u Cetinju.

Potom je provela jedan semestar 2019.godine na Erazmusu u Bečeloru (Faculdade de Belas-Artes da Universidade de Lisboa, Erasmus+ program za mobilnost studenata).


Bez naziva, 21x29cm, akril


Kombinovana tehnika, 210x175cm


Njeni crteži su crteži tkanja i razrušavanja. Zašto tkanja i razrušavanja? Zato što Sara Petrović crtačkim darom tka kroz crtež razrušavanje sveta oko sebe. Prikazuje najbolnije i najtananije scene okoline kroz crtež. (izopačenost društva, manipilaciju ljudskim umom, kao i težnju da se ljudi oslobode iste). Sve je shvaćeno vrlo mehanički, okrenuto ka novim tehnologijama koje uništavaju čoveka. Bezizražajno, svi smo deo jednog kalupa, retki su individualni pristupi u kreiranju života. Ta bezizražajnost naglašena je u ekspresinnostičkom i kubističkom pristupu u slikarstvu, grafici, crtežu, karikaturi. Kroz jake boje, objašnjeno je ljudsko telo kao silueta, prepušteno samom sebi.



Grafit na papiru, 29x42cm


Pastel na papiru, 110x60cm


Pohađala je časove metala i kamena nakon čega je stekla određen nivo iskustva u tim materijalima. Trenutno je na postdiplomskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju, odseku vajarstva. Izložbe na kojim je izlagala su kolektivne i humanitarnog karaktera, kao što je izložba grafika povodom Međunarodnog dana dece oblele od karcinoma, KIC "Budo Tomović".

Potom kolektivna izložba „Sveti Petar Cetinjski“, Galerija 42, Cetinje. Tu su i kolektivne izložbe fotografija

„Photo SHIFTINGS“, galerija „Miodrag Dado Đurić“ , 2019.godine.

104 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page