top of page
Search
  • Writer's pictureSuzana Rudić

Pejzaži Tatjane Marticki u kojima je utkan duh prirode

Tatjana Marticki, mlada je umetnica iz Čuruga koja je završila školu za dizajn "Bogdan Šuput", potom je upisala osnovne studije likovne grafike na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, koje je završila sa briljantnim uspehom. Osvojila je važne nagrade u oblasti likovne grafike i učestvovala je na grupnim izložbama.

Trenutno je na master studijama na istom smeru.


Tatjana u svom radu koristi kombinaciju materijala i medija promišljeno i tako dobija željene efekte, kao i prepoznatljiv likovni stil. Motivi kojima se ova mlada umetnica bavi jesu motivi prirode, pejzaža, ali i odnos čoveka prema prirodi.


"Crteži su urađeni na metalu, grafike i slike na drvetu od ostataka biljnog materijala koji u različitosti svojih formi i likovnih kvaliteta prikazuju brojne mogućnosti koje su u korelaciji sa samim motivom. Bitan je moment reciklaže i recikliranih materijala koji objedinjuje njene radove." Saznajemo iz razgovara sa Tatjanom.



""

"Predeo", kombinovana tehnika na metalnoj ploči, 23x25cm, 2018.



,,Naime, crtež na metalu Predeo izveden je na odbačenoj metalnoj ploči, prilikom čega su zarđali segmenti inkorporirani u crtež."


"Stanište", kombinovana tehnika, 42x30 cm, 2019.


"Sa druge strane, prilikom izrade grafike Stanište II ponovo je upotrebljena zarđala metalna ploča, ali u ovom slučaju kao matrica za štampanje. I na kraju, slika Pejzaž – fragmenti i teksture nastala je na recikliranoj drvenoj ploči od iverja, kao osnovi, dok je sam izražajni materijal kombinacija različitih biljnih ostataka poput piljevine." Objasnila je Tatjana postupak svojih radova koji u sebi objedinjuju tri bitna aspekta današnjice, prirode, čoveka i Boga. Nadamo se da će se probuditi svest čoveka i promeniti njegov odnos prema prirodi.


ejzafragmenti i teksture,

"Pejzaž" - fragmenti i teksture, kombinovana tehnika, 30x 30cm.


122 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page