top of page
Search
  • Writer's pictureSuzana Rudić

Odbrojavanje od života i nazad Mihaele Podboj

Updated: Aug 30, 2020


Za stvaralašvo je potrebna igra i hrabrost. Igra reči, medija, povezivanje više umetnosti u jedan koncept. Rad Mihaele Podboj upravo čini skup u kome su povezani različiti mediji.



"Eksperimentalni video", video 2020.


 

"Eksperimentalni video", video 2020.



Ovo ne samo da je autobiografski rad u kome ona prispituje svoje rođenje i vođenje kroz život od bestežinskog stanja do sadašnjeg momenta.

Prva rečenica u video radu je „Okrećem se ipak“, što govori o okretanju u majčinoj utrobi, o tome da smo svi rođeni bez našeg znanja i da živimo čisteći tragove počinjenih nepravdi, kao da je i život eksperiment iz kojeg se uči. Staklo nema granicu, isto kao ni tokovi života, trpi mrlje koje se brišu, daje mogućnost refleksije druge strane svih problema, aspekata i njihove svrhe. Umetnica koristi brojeve, odborojava svoje vreme, svoj život i daje značaj neprekidnom ciklusu , kruženju života i smrti.

„Ovaj eksperimentalni video je deo procesa rada koji se bavi poezijom u savremenoj grafici – spoj poezije, stakla i sene koja se može promatrati kao otisak apsolutne plohe na površini. Koncept pokriva i ideju dualnosti tj. dvojnosti koje asociram s brojanjem/odbrojavanjem zbog reflektivnosti samog sebe u umjetnosti.

1,2,3 = 3,2,1

,Finalni broj koji se prikaže je broj 7754 koji reprezentuje tačan broj dana od mog rođenja do trenutka napisane poeme za finalni rad koji ću tek napraviti. ''

Mihaela Podboj, umetnica iz Osijeka. Iza nje su učešća u vajarskim radionicPunatama " Sea Art", potom radionica reljefa u Križevcima, kao i međunarodne studentske radionice keramike Osijeku i "Terra", Kikinda. Izlagala je u Osiječkoj galeriji i muzeju, galeriji Waldinger i u Muzeju likovne umetnosti (MLU).



16 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page