top of page
Search
  • Writer's pictureSuzana Rudić

Nova umetnost je nova osećajnost



Došlo je vreme kada moramo zaokružiti ovu godinu i dočekati Novu, mnogo bolju i sasvim drugačiju za sve nas. Verujem da će nam sledeća godina doneti širi uvid u kulturnu scenu i otkrivanje novih imena na balkanskom prostoru i van Balkana. A pre svega bolje zdravlje.

''Artkum'' je ove godine nastao kao potreba urednice Suzane Rudić sa ciljem da se prednost da afirmisanim, ali i neafirmisanim mladim autorima iz književne, likovne, muzičke i dramske oblasti, kao poziv umetnicima da ostave svoj trag na blogu ne samo kroz fotografije svojih dela, muzčkih kompozicija, stihova, pozorišnih predstava i priča sa scene, već i sa razgovorima koje smo napravili sa mladim autorima. Zaista ste svi posebni kao ljudi i stvaraoci! Nastavite da budete to što jeste i znajte za Vas uvek ima mesta u ''Artkumu'' Vi ste naša potreba! Hvala Vam što ste do sada bili deo nas i hvala akademskom slikaru Predragu Peđi Miloševiću i književnici Tanji Stupar za reči podrške i pohvale.





Skoro svi bi se mogli složiti oko toga šta je nova umetnost, ali kako je prepoznati i gde je potražiti? Nove pojave su na nekim drugim i neuobičajnim mestima. Jedno od tih mesta je i internacionalni časopis za kulturu i umetnost '' Artkum'' Osnivač i urednik Suzana Rudić nas svojim senzibilitetom vajarke i pesnikinje upoznaje sa predstavnicima te nove osećajnosti. Stav da administrativne granice ne važe za umetnost i ideje prisutan je na svakoj stranici bloga. Žak Derida je rekao da se institucije kulture stalno sele,menjaju, pa mi je dao za pravo da pomislim i da ''Artkum'' postaje institucija novog u umetnosti! Čitajući intervjue, osluškujući razmišljanja mojih mladih koleginica i kolega,primećujem i osećam njihov novi način uvida u sadašnji trenutak. Radujem se da su otkrili da kroz stvaralački rad i borbu sa svim poteškoćama grade sebe i pozitivno utiču na društvene tokove, ne računajući na nagrade. Obaveza svakog društva je da pridaje značaj umetnosti i poštuje umetnike zato što je napredak nemoguć bez ljudskog sporazumevanja, koje bez umetnosti ima mlitav i bezživotan tok. Sliku treba započeti juče! To je moj pristup umetničkom procesu. Svako kašnjenje u stvaralačkoj aktivnosti vodi u zaborav, nestajanje. Treba koristit alate koji su dostupni. Tako se moja pohvala ''Artkum'' pre svega odnosi na pravovremenost. Pre poljoprivrednih i zanatskih aktivnosti Čovek je slikao na zidovima pećina i ko zna na kakvim sve materijalima i kojim sredstvima. Mislim da u svakom trenutku postoji avangarda, koja stvara i najavljuje novo vreme. '' Artkum''uzima u tome učešće ne čekajući poziv ili odobrenje.


Predrag Peđa Milošević, akademski slikar


Časopis za umjetnost i kulturu "Artkum" našao je svoj prostor djelovanja objavljivanjem tekstova iz različitih umjetničkih oblasti na nešto drugačiji način od drugih časopisa slične tematike. Ono što "Artkum" izdvaja osim tog šireg kruga djelovanja podjednako usmjerenog ka vizulenoj umjetnosti, muzici i književnosti je i način na koji autori koji pišu za časopis pristupaju tematici. Riječ je o ozbiljnim i profesionalnom tekstovima kojima se žele predstaviti svi segmenti umjetničkog rada - od samog procesa do kreacije. Ono što je bitno jeste da se i u autorskom i stvaralačkom smislu ostavlja puno pristora za mlade i talentovane ljude kojima nije dato dovoljno prostora u zvaničnim kulturnim glasilima. Ali bez obzira što se mahom radi o mladjim autorima, često i početnicima primjetna je briga o kvalitetu tekstova koji se objavljuju u časopisu.






Predrag Peđa Milošević, akademski slikar


Rođen 26.11.1960. godine u Zemunu. Gimnaziju Završio u Gornjem Milanovcu. Diplomirao na Akademiji Primenjenih Umetnosti u Beogradu, katedra slikarstva,1985. Iste godine započinje profesionalno bavljenje slikarstvom. 1992. godine odlazi u Španiju gde do 1996. živi i radi kao profesionalni umetnik. Izlaže i sarađuje sa više galerija u zemlji i inostranstvu. Živi u Beogradu.Član ULUPUDS-a,umetničkog društva „RASART“.




Tanja Stupar Trifunović, književnica


Tanja Stupar Trifunović rođena je u Zadru 1977. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, Odsjek srpski jezik i književnost u Banjaluci. Do sad je objavila pet knjiga poezije, knjigu priča i roman.Prevođena je na engleski, španski, bugarski, mađarski njemački, poljski, slovenački, makedonski, češki, danski i francuski. Knjiga “O čemu misle varvari dok doručkuju” je nagrađena nagradom UniCredit banke za najbolju knjigu objavljenu u BiH u 07/08 i bila je u užem izboru za književnu nagradu za Istočnu i Jugoistočnu Evropu (CEE Literature Award). Knjiga poezije ”Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću” nagrađena je Književnom nagradom ”Fra Grgo Martić” za najbolju knjigu poezije, za 2009. godinu. Roman ’’Satovi u majčinoj sobi’’ nagrađen je Nagradom Evropske unije za književnost (EUPL) 2016. Zbirka pjesama „Razmnožavanje domaćih životnja“ nagrađena je nagradom „Milica Stojadinović Srpkinja“ za najbolju knjigu poezije ženskog autora pisanu na srpskom jeziku, za 2018.

83 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page