top of page
Search
  • Writer's pictureSuzana Rudić

Nova realnost Stefana Delića


Stefan Delić je prvi autor iz Crne Gore koji kumuje umetnosti. Rođen je u Nikšiću, a radi ranog interesovanja i učestvovanja na likovnim izložbama, 2017.godine upisuje Fakultet likovnih umjetnosti u Cetinju. U izradi svojih radova najčešće koristi kamen, bronzu, drvo, ali se interesuje i za druge medije kao što su fotografija i grafika.


"Portret", studija rađena tehnikom kolaža.


,,Akt" minijatura, gips 25x14cm, bazirana na istraživanju položaja tela


Stefanovo umetničko interesovanje je ljudska egzistencija, trajanje i nestajanje, kao i ono šta ostaje posle nas i šta nam nameće nova realnost. On se bavi degradacijom individue i društva.Njegovi radovi sadrže simbole koje je potrebno čitati, povezani su sa filozofijom i psihologijom, gotovo slojeviti. Čovek današnjice postaje rob visokim načelima, manipulacijama, koje nas obezglavljuju svode na jedno ništa, čine praznima. Nova realnost nas ujedno primorava da oko sebe pravimo štit.


Studija "Glasovi" , grafitne olovke


Nema individualnosti, seku nas na komade nametnuta načela protiv kojih se čak ne vredi ni buniti, jer mi imamo i drugu ulogu, a to je uloga marionete. Nameće nam se i to da ne razmišljamo sa svojim glavama. Naime, tu je i viša sila koja nas vodi i čije klupko treba razmrsiti, ali i razumeti.Postojimo da bismo nestali, to je neizbežno. Čovek treba pronađe pravdu i istinu i bude u službi iste, u novoj realnosti je u službi vremena, u službi užurbanog života.



Serija crteža "Nova realnost", hemijska olovka poentilizam.


U novoj realnosti veliki i značajni problemi postaju mali, zanemarljivi, akcenat se stavlja na probleme koji nemaju nemaju istinskog smisla i koji služe za prikrivanje istine. Kao posledica toga, javlja se i psihološka degradacija čoveka.



141 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page